Informatienummer:
088-4321505

Meldingen tijdens testperiode

De turbines worden nu al een paar weken getest. De afgelopen periode hebben we een aantal meldingen ontvangen van omwonenden over geluid, slagschaduw en verlichting. Deze meldingen/klachten komen via het contactformulier op onze website of per telefoon (088-4321505) bij ons binnen. Op elke melding/klacht reageren wij binnen maximaal 2 werkdagen.

Geluid
Met betrekking tot geluid kunnen we melden dat de turbines in de testfase soms meer geluid maken, dan als ze straks ‘echt’ gaan draaien. Tijdens de testperiode wordt de beveiliging tegen ‘overtoeren’ van de windturbines getest. Als de bladen bij een test voor een veiligheidsstop worden gedraaid, is dat voor omwonenden goed hoorbaar. Dit is een duidelijk ander geluid dan het geluid van een normaal in bedrijf zijnde windturbine.

Slagschaduw
Wij hebben van omwonenden klachten ontvangen, via onze website of de omgevingsdienst, over slagschaduw. Slagschaduw ontstaat als de windturbine pal tussen de zon en de betreffende woning staat en kan erg hinderlijk zijn. De woningen die in de slagschaduwzone liggen zijn in het besturingsprogramma van onze windturbines ingevoerd. Daarmee weet het besturingssysteem van de turbines wanneer slagschaduw op kan optreden en stopt de turbine als er slagschaduw ontstaat. Dankzij de meldingen weten wij dat het besturingssysteem voor sommige turbines nog niet op het juiste moment de turbines stilzet waardoor er toch slagschaduwhinder optreedt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Mocht u slagschaduw ervaren, laat het ons weten dan kunnen wij de instellingen van het slagschaduwsysteem verder verbeteren om overlast tot een minimum te bepreken.

Verlichting
Sinds de turbines proefdraaien, staat ook de verlichting aan om het vliegverkeer voor te waarschuwen. Zowel overdag als in de schemer- en nachtperiode moet de verlichting branden. De sterkte van de lichten is gekoppeld aan de zichtbaarheid; hoe meer zicht hoe meer de rode lampen gedimd worden. De zogenaamde torenverlichting halverwege de mast brandt altijd op zelfde intensiteit. Deze worden niet extra gedimd omdat het niet toegestaan ze met minder dan de huidige uitstraling in te stellen.

Heeft u een melding, laat het ons weten!
Via het contactformulier of door te bellen naar 088-4321505.