.

Technische uitleg

Zijn de windturbines voorzien van verlichting?

Ja, de windturbines hebben verlichting. Dit is een wettelijke eis, die gesteld is aan obstakels hoger dan 100 meter. Dit in verband met vliegverkeer zoals: burgerluchtvaart, reddingshelikopters, militair vliegverkeer, vliegscholen etc. De turbine heeft twee soorten verlichting:
  • wit flitsend licht met een intensiteit van 20.000 candela* voor overdag en
  • voor de schemer- en nachtperiode een rood continue verlichting met een intensiteit van 2000 candela.
* candela is de eenheid voor lichtsterkte

Wat zijn de afmetingen van de windturbines van Windpark Spui?

De vijf turbines hebben een masthoogte van 135 meter. De rotordiameter is 126 meter en de tiphoogte is 198 meter. 

Hoe lang gaat een windturbine mee?

Een windturbine heeft een gemiddelde levensduur van zo'n 15 tot 20 jaar. Wanneer de windturbines na de periode vervangen zouden moeten worden, kan worden gekeken of de levensduur verlengd kan worden. Ook kan dan opnieuw bekeken worden of er behoefte is aan een nieuwe windturbine. Wellicht zijn er in de toekomst andere vormen van duurzame energie beschikbaar. Eventueel kan de windturbine weer afgebroken worden, zonder schade aan het landschap achter te laten.

Wat is het verschil tussen MW, MWh en kWh?

Een turbine heeft een zeker vermogen, waarmee het energie produceert. Het generatorvermogen van een windturbine geeft aan wat de turbine maximaal kan produceren. Meestal is de productie lager, omdat de omstandigheden niet altijd optimaal zijn. Het waait niet altijd en soms is onderhoud nodig. Een turbine van 4.200 kW (4.2 MW), die op vol vermogen draait gedurende een uur, produceert 4.200 kWh stroom. Een huishouden verbruikt gemiddeld zo'n 3.500 kWh per jaar.

1 MW = 1.000 kW = 1.000.000 Watt
1 MWh = 1.000 kWh = 1.000.000 Wattuur.